Power-jibe

2010.06.06. 23:02

Ez a manőver nagyon sok további trükknek az alapja, illetve egy gyors hátszeles forduló, amir bármikor alkalmazhatunk.

Rögtön bele is vágnék a közepébe:

1. Félszélben haladunk. Először is nézzünk jól körül, főleg a vitorla mögé, ugyanis arra fogunk fordulni.

2. Fontos, hogy a manőver megkezdése előtt a boomon kezeinket egymástól annyira távol tartsuk ammenyire csak lehetséges, így finomabban tudjuk majd kezelni a vitorlát.

3. Ezután akasszuk ki a trapézt és próbáljuk meg minél lejjebb helyezni testsúlyunkat, így könnyebben siklásban marad majd a deszka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Figyeljünk rá, hogy az első kéz végig nyújtva legyen!

5. A lábmunka nagyon fontos ennél a fordulónál. Előszöris kilépünk a hátsó papucsból és a deszka középvonalán túl, az első papucs mögé lépünk. Elkezdjük terhelni a deszka túloldalát és ezzel egyidőben az első kezünket nyújtva tartva a hátsóval a boomot magunk felé húzzuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Miután a deszka egészen hátszélig elfordult el kell kezdeni kinyitni a vitorlát, de figyeljünk arra, hogy a deszkát ugyanúgy fordítanunk kell tovább lábunkkal mint addig, a testsúlyt alacsonyan tartva, a deszka középvonala felett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Ahogy túlfordultunk hátszélen a vitorlát tartsuk clew-first állásban (az árbóc néz a víz felé nem pedig a boom vége) és első lábunkkal is kilépünk a papucsból, valamint megcseréljük addigi első és hátsó lábunkat, ügyeljünk rá, hogy minél előrébb álljunk, így tartva a deszkát siklásban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Miután már majdnem félszélig elfordultunk ebben az állásban, egyszerűen perdítsük át a vitorlát, átfogva a boom másik oldalára, beakasztjuk a trapézt, beállunk a papucsokba és haladunk tovább az új irányba.

 

 

 

Ha mindent jól csináltunk -ami persze sok gyakorlást igényel- akkor végig siklásban tudunk maradni és egy gyors, elegáns fordulót bemutatni.

Fontos dolog, hogyha nagyon erős szélben csináljuk a manővert, akkor előbb kell átfordítani a vitorlát mint kis szélben!

 

Jó gyakorlást és szelet!

A bejegyzés trackback címe:

https://windsurftricks.blog.hu/api/trackback/id/tr452061624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása