Támogató

2010.06.24. 12:17

Ha tetszik az oldal, vess erre is egy pillantást:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

windsurfing.hu 

 

 A loop a szörfözésben annyit jelent, mint az előreszaltó a köznyelvben. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy előre átfordulás a saját tengelyünk körül, a szörffel együtt.

 

Ahogy a cím is szól, ez a manőver inkább csak a bátorság próbája, mint a tudásé. Ha valaki elhatározza, hogy meg fogja csinálni, akkor az elég rövid időn belül sikerhez is vezet. Vágjunk is bele:

1: Haladjuk egyenes, félszélben úgy, hogy legyen elég erő a vitorlában, húzzon jól, de semmiképp sem túl nagy erő! Így haladva nézzük ki magunknak az ideális hullámot (nem kell nagy hullám, egy 30-40 cm is elég tud lenni).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2: A hátsó kezünkkel fogjunk jóval hátrébb a boomon és akasszuk ki a trapézt!

3: Fontos, hogy végig alacsonyan tartsuk a testsúlyunkat!

4: Ugorjunk el a kiszemelt hullámról, a következőképpen: mikor a deszka eleje eléri a hullám tetejét azt megrátjunk először felfelé első lábunkkal és mikor már elkezdett a deszka elemelkedni a hullámról, csak akkor húzzuk fel hátsó lábunkat is a fenekünk alá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5: EZ A LÉPÉS A LEGFONTOSABB, ITT HÁROM DOLOGRA KELL EGYSZERRE FIGYELNÜNK:

    1: NÉZZÜNK HÁTRAFELÉ, ELFORDÍTVA A FEJÜNKET, EZÁLTAL AZ EGÉSZ TESTÜN EGY FORGÓMOZGÁST FOG VÉGEZNI, AMI SEGÍTI A LEVEGŐBEN A FORGÁST

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2: VITORLAMOZGATÁS: ERŐSEN EJTSÜNK A VITORLÁVAL AZ ELSŐ KEZET VÉGIG NYÚJTVA TARTVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

3: DESZKAMOZGATÁS: A HÁTSÓ LÁBUNKAT A FENEKÜNKHÖZ HÚZVA SEGÍTSÜK A DESZKA FORGÁSÁT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6: Maradjunk egészen addig ebben az összehúzott pózban amig át nem fordultunk. A levegőben már nincs mit csinálni, miután elugrottunk és megtettük az előbb leírt három lépést csak várni kell, hogy sikerüljön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7: Mikor a deszka vizet ért nyújtsuk ki lábainkat és engedjünk egy kicsit a vitorlán, máskülönben beleránt minket a vízbe előre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8: Integessünk a parton csodáskodóknak:)

Gyorsforduló avagy Fast tack

2010.06.12. 00:37

Ez a cikk arra hivatott, hogy bemutassa nektek a gyorsfordulót!

 

1. Teljes sebességgel haladva -mint az eddigi manővereknél-, helyezzük a testsúlyunkat alacsonyra és csúsztassuk az árbóckezet előrébb, közelebb az árbóchoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Kezdjünk el szél felé fordulni és akasszuk ki a trapézt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Lépjünk ki a hátsó papucsból és helyezzük a hátsó lábunkat a két papucs közé.

4. Ezután az első lábunkat is kivesszük a papucsból és az árbóctalp elé lépünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Mikor az első lábunkkal előrébb léptünk próbáljunk meg minél több súlyt helyezni erre a lábra, engedjük el a hátsó kezünkkel a boomot és fogjunk át vele annak másik oldalára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Lépjünk át a vitorla másik oldalára, fogjunk át a boomon a régi árbóckézzel és rögtön ejtsünk is le vele, így lesz miben kapaszkodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Miután eljutottunk félszélig akasszuk be a trapézt és menjünk tovább az új irányba.

 

 

 

 

Kezdőknek

2010.06.08. 10:30

Ezt a bejegyzést olyanoknak írom, akiknek valamiért megjött a kedve a szörfözéshez.

 

Kezdjük rögtön az első dologgal: "Mivel szörfözzek?"

Látom, hogy nagyon sokan úgy állnak neki ennek a sportnak, hogy vesznek egy jó drága kezdődeszkát (100-200e Ft), egy drága kezdő vitorlát (80-130e Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és ezután elgondolkoznak rajta, hogy melyik is az eleje annak a nagy kerek micsodának. Az én tanácsom a következő (persze nem kell megfogadni, de azért gondold át!):

Először is kezdő deszkát és rigget venni egyszerűen pénzkidobás. Ha bemész egy kereskedőhöz, ő azzal fogja kezdeni, hogy nagyon megéri, nem sérülékeny, tartja az árát, nagyon sokáig megvan, a gyerekek játszva tanulhatnak rajta szörfözni. . . Ez lehet, hogy így van, sőt igaz is. De ha elég jó vásárt csinálunk és kihozunk egy komplett cuccot 200e Ft-ból (és ezzel nagyon az alját mondtam), akkor ezt hasonlítsuk össze a következővel:

Elmész egy szörfiskolához, ahol a kezdő 10 órás tanfolyam díja kb. 20e Ft, vagy valamivel több.

Ebben a 10 órában megtaítanak szörfözni, úgy, hogy mire elvégzed oda tudsz menni s vissza tudsz jönni és benne van egy olyan felszerelés ami teljesen ideális tanulni. Egy jótanács: mielőtt befizetünk egy tanfolyamra és nem ismerjük az oktatót érdemes megkérni, hogy mutasson egy oktatói igazolványt,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mert én már találkoztam olyan oktatóval, aki többször esett bele a vízbe mint az oktatott, persze csak hogy megmutassa mi az esés pontos technikája! :D Ezzel szemben ha megveszed ennek az árnak durván a tízszereséért a kezdő szörföt, ha nem is garantáltan, de van rá esély, hogy a tizedik vizbeesés után, mikor hátrafele indulsz el a deszkával és fordítva fogod a vitorlát teljesen elmegy tőle a kedved és vagy eladod vagy pedig a nyakadon marad egy olyan sporteszköz, amit utálsz csinálni. Ezért én abszolúte csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy menjen  el egy szörfiskolához, vegyen pár órát és utána míg bele nem jön, ne költsön rá sok pénzt.

Ezután jön a következő lépés:

Megtanulunk SIKLANI!!!

Ez egy akkora fordulat lesz, hogy ezután már nem is lesz kedvünk vízre menni anélkül, hogy ne tudnánk siklani. Ez a felszerelésvásárlásban is nagy fordulópont. Ez az a pont, ahol már érdemes megvenni első szörfünket, ugyanis:

 • a kölcsönzőkben általában (Magyarországon) nem tartanak tartós siklásra alkalmas funboardot (azt a deszkát nevezzük funboardnak, amelyikben nincsen svert, csak szkeg)
 • egy használt deszka ára egyátalán nem magas, hozzá tudunk jutni 50-60e Ft-os áron
 • ehhez már vehetünk egy olyan vitorlát (5-6m2), ami évek múltán is meglesz és sokat tudjuk majd használni
 • ár/érték arányban egy ilyen felszerelés, még az új, 3-400 e Ft-os árat is jobban megéri, mint a kezdő cucc a 200-at!

Amikor már belejövünk a dologba, minden magától fog jönni. Érezzük mikor lesz szükségünk az első Formula deszkára 9-10-es vitorlával, eljön az elsö 7-8 Bft-os szél, amikor már a 100 L-es deszka teljes mértékben alkalmatlan a szörfözésre és veszünk egy 80L-es Wave-boardot, hogy ki tudjuk használni a lehetőséget, ha üvölt a szél:)

Bár ez e blog arról szól, hogy hogyan tanuljuk meg ezt, s azt szörfözés terén, mindenkit felszólítok, hogy elkezdeni ezt a sportot autodidakta (önképző) módon nagyon nehéz! Később már menni fog, de az elején ne sajnáljuk azt a pár 10e Forintot az oktatásra!

Azért egy link itt van, ha valaki bele akar pillantani a kezdetekbe!

 

 

Jó szelet!

 

Duck Jibe

2010.06.07. 11:49

Ez a forduló hasonlóan indul a Power Jibe-hoz:

1. Fogjuk szélesen a boomot -amennyire tudjuk- és közelebb a hátsó feléhez, figyeljünk rá, hogy térdeink be legyenek hajlítva, testsúlyunkat minél lejjebre helyezve és jobban az első lábat terhelve mint a hátsót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Kezdjünk el leejteni -hogy elég sebességünk legyen-, akasszuk ki a trapézt és a hátsó lábunkkal lépjünk a két papucs közé, a deszka középvonalán túlra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ezután kell beejtenünk a vitorlát, ami egy összetett művelet:

   3.1: Engedjük el az árbóc kezünkkel (logikusan az az árbóckéz, amelyik az árbóchoz van közelebb) a boomot és fogjunk a másik mögé, annyira a boom végéhez közel amennyire csak tudunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   3.2: Hagyjuk beesni a vitorlát a víz felőli oldalra, de vigyázzunk, ne érjen a vízhez!

   3.3: Engedjük el a boomom az eredetileg hátsó kezünkkel és ezzel egyidőben erőteljesen rántsuk magunk felé a vitorlát a másikkal, így az átkerül a túloldalunkra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  3.4: A boomot a vitorla másik oldalán a szabad kezünkkel kapjuk el annyira elöl ahogy csak tudjuk, mivel az új haladási irányban ez lesz az árbóckezünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ezután már túlvagyunk a nehezén, csak folytatni kell lábból a kanyarodást, súlypontunkat alacsonyan tartva, ám switch-stance-ben állva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Lábainkat akkor cseréljük csak meg amikor már elértünk legalább félszélig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó gyakorlást és szelet!

 

Dahab - a paradicsom

2010.06.07. 10:17

Tavaly szeptemberben jártam Dahabban. Meg kell hogy mondjam, felejthetetlen élmény volt.

 

A repülő Budapestről indult Akabába, aztán onnét pedig Sharm-el Seikh-be ahonnét egykisbusszal jutottunk el Dahabba. A legendásan olcsó taxi körülbelül fejenként 2500 Ft-ért vitt minket valamivel több mint 100 km-t (nem is hasonlítanám a magyar árakhoz, itt olyan 4-5 km-t tudsz megtenni ennyi kredittel). Most már Dahab megközelítése meglehetősen könnyű, mert jó minőségű 2 sávos út vezet a repülőtértől egészen a tengerpartig.

Mikor megérkeztünk egy nagyon barátságos szobor fogadott bennünket a falu határában:

Ez is jelzi, hogy a hely már szinte csakis és kizárólag a szörfösök és a búvárok vendéglátására (megvágására) specializálódott.

 

Ezután elfoglaltuk helyünket a szállodában, a Hotel Pandában, ami meglehetősen kellemes környezetű, légkondícionált szobákkal ellátott hotel. Ahogy lepakoltunk futottunk is a partra, ahol megkerestük a Fanatic-North-sails Windsurf-centert, ugyanis itt magyar szavakra találtunk. A parton egyébként rengeteg kölcsönző van, úgyhogy nem érdemes elkapkodni a választást,

 

hogy hol bérelünk szörföt, mert rengeteg lehetőség van. A legnagyobb (és legnívósabb) kölcsönző a Harry Nass nevezetű. Itt Neilpryde és Jp felszereléseket vérelhetünk.

Én a magam részéröl ugyan saját szörföt vittem és csak tárolásra kértem meg az ottaniakat, amit elég magas áron (heti 70 Euro) biztosítanak. Ezután már csak a szörfözés volt hátra. Dahabban tényleg nagyon sokat fúj a szél, a hét napból az utolsót kivéve minden nap 5.4-el megállás nélkül siklottunk. Az erőnket célszerű beosztani és nem első nap az otthoni energiát mindet elszörfözni, mert a 3. nap akkor már kész szenvedés lesz. Érdemes betartani, hogy délelőtt menjünk 1-2 órát és délután is ennyit, közben pedig pihenjünk.

A helyről:

 

1.: ez a belső rész, itt nincsenek egyátalán hullámok, leginkább tanulók szokatak itt lenni, mert a szelet megzavarja egy kicsit a sok parti szálloda.

2.:itt már tökéletes a szél, akik viszont zavarnak a kisebb hullámok, az ne ide jöjjön, mert vannak! A képen, ahol a 2.-en van a pont, kb. ott találhatü egy Rescue-sziget, amire ki lehet ülni, kikötni a deszkát és van egy zászlórúd, amire ha felhúzzuk az ott lévő zászlót, perceken belül jönnek értünk motorcsónakkal (Csak ha baj van!!!)

3. Ezt hívják baby-beachnek, itt a víz nem túl mély (azért a lábad nem fog leérni) de a szél tökéletes és a legnagyobb hullám 1 cm! Ide egy kicsit körülményes kijutni, ugyanis van egy korallzátony előtte, amin csak egy két helyen, a piros bólyák között tudunk átmenni, ha rossz helyen aarunk átkelni azt a szeküng bánhatja, úgyhogy érdemes odafigyelni!

4. Ez már a nyílt víz, itt az 1 cm-es helyett jellemzőbbek 3-4-5 méteres hullámok. Egy helyi szabály szerint legalább 3-an kell lenni, hogy kimehessünk és ezt érdemes betartani, mert ott kinnt már nincsen motoros felügyelet (egyébként mindenhol van, ha a deszkára térdelve integetünk két kézzel pár percen belül ott vannak értünk - ingyen és bérmentve).

Mi leginkább a 3. spoton szörföztünk, de máshol is persze, egyszer a nyítlvízen és amikor nem akartunk annyit "utazni" a szörfözéshez, akkor a belső medencében, ahol napközben rengetegen vannak, egy idő után olyan érzése van az embernek mint egy bevásárló központban, sorba kell állni egy duck-jibe-ért...

Nagyon fontos dolog, hogy sok kölcsönzőnél van csócsóasztal, amit a vendégek ingyen használhatnak, úgyhogy ha van lehetőségünk ilyen helyet válasszunk, mert ez nagyon kellemes kikapcsolódás két csúszás között. Vigyázat, hogy a helyi arabokkal ne fogadjunk csocso-ban, mert -bármennyit játszottál életedben- ők sokkal jobban tudnak mint te! :)

A partról még annyit, hogy sok szép szálloda van, parti bárokkal, de készüljünk fel, hogy itt egy kóláért az Európai ár 2x-t kell fizetnünk, míg ha elmegyünk a helyi kisboltba, ott nevetséges áron juthatunk hozzá bámihez (egy csoki Ft-ra átszámítva 10-15 Ft, egy Fanta vagy Cola 40-50Ft).

Ami még érdekes lehet az esetleg egy quados kirándulás a sivatagban, esetleg wake-boardozás. Ezen kívül még a nem messze lévő faluba betaxizhatunk, ahol az esti életet érdemes megnézni legalább egyszer, mert nagyon érdekes.

Ennyit nagyjából Dahabról, még az lehet fontos információ, hogy befelé az országba vennünk kell vízumot, ami 15-20 dollár, illetve a hazajövetelnél -ha saját cuccal mentünk- érdemes a hordár srácnak pár tíz dollárt adni, mert így a rendes ár töredékéért elszállítják felszerelésünket.

Az én véleményem és tapasztalataim csupa pozitívak és mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a fantasztikus helyet!

 

Jó szelet!

Power-jibe

2010.06.06. 23:02

Ez a manőver nagyon sok további trükknek az alapja, illetve egy gyors hátszeles forduló, amir bármikor alkalmazhatunk.

Rögtön bele is vágnék a közepébe:

1. Félszélben haladunk. Először is nézzünk jól körül, főleg a vitorla mögé, ugyanis arra fogunk fordulni.

2. Fontos, hogy a manőver megkezdése előtt a boomon kezeinket egymástól annyira távol tartsuk ammenyire csak lehetséges, így finomabban tudjuk majd kezelni a vitorlát.

3. Ezután akasszuk ki a trapézt és próbáljuk meg minél lejjebb helyezni testsúlyunkat, így könnyebben siklásban marad majd a deszka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Figyeljünk rá, hogy az első kéz végig nyújtva legyen!

5. A lábmunka nagyon fontos ennél a fordulónál. Előszöris kilépünk a hátsó papucsból és a deszka középvonalán túl, az első papucs mögé lépünk. Elkezdjük terhelni a deszka túloldalát és ezzel egyidőben az első kezünket nyújtva tartva a hátsóval a boomot magunk felé húzzuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Miután a deszka egészen hátszélig elfordult el kell kezdeni kinyitni a vitorlát, de figyeljünk arra, hogy a deszkát ugyanúgy fordítanunk kell tovább lábunkkal mint addig, a testsúlyt alacsonyan tartva, a deszka középvonala felett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Ahogy túlfordultunk hátszélen a vitorlát tartsuk clew-first állásban (az árbóc néz a víz felé nem pedig a boom vége) és első lábunkkal is kilépünk a papucsból, valamint megcseréljük addigi első és hátsó lábunkat, ügyeljünk rá, hogy minél előrébb álljunk, így tartva a deszkát siklásban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Miután már majdnem félszélig elfordultunk ebben az állásban, egyszerűen perdítsük át a vitorlát, átfogva a boom másik oldalára, beakasztjuk a trapézt, beállunk a papucsokba és haladunk tovább az új irányba.

 

 

 

Ha mindent jól csináltunk -ami persze sok gyakorlást igényel- akkor végig siklásban tudunk maradni és egy gyors, elegáns fordulót bemutatni.

Fontos dolog, hogyha nagyon erős szélben csináljuk a manővert, akkor előbb kell átfordítani a vitorlát mint kis szélben!

 

Jó gyakorlást és szelet!

Bemutatkozás

2010.06.06. 20:12

Üdvözletem minden kedves sporttársnak aki ellátogatott ide!

 

 

Pattogató Bencénel hívnak, Vonyarcvashegyen lakom -Keszthely mellett- 18 éves vagyok és mindenem a szörfözés. Már 4 éve minden adandó alkalommal Balatonfenyvesen vagy Vonyarcon szörfözök februártól októberig. Külföldi tapasztalataim még elég soványak, eddig csak Horvátországban -Premantura- és Egyiptomban -Dahab- jártam. Majd később ezekről is írok személyes tapasztalatot.

Végső esetben sem dicsekvés képpen, hanem információközlés szempontjából a felszerelésem:

Vitorlák:

 • Niel Pride Core 4.1
 • North Sails Duke 5.4
 • Gaastra ... 6.0
 • Prolimit waterman freerace 7.4

Deszkák:

 • F2 Maui Project Thommen 85l
 • F2 Air 96l
 • Kucséber Freestyle Pro-model 107l
 • Kucséber twinser concept 138l

Szeretném előre közölni veletek, hogy ez nem egy profi szörfös profi oldala lesz, hanem egy amatőr -de buzgón törekvő- freestyle szörfös gyengén megfogalmazott és megszerkesztett oldala, de ez a lényegen nem változtat, hogy amit én tudok azt megpróbálom átadni nektek!

Egyenlőre ennyi, nemsokára jelentkezem az első cikkel!

 

Jó szelet!