Kezdőknek

2010.06.08. 10:30

Ezt a bejegyzést olyanoknak írom, akiknek valamiért megjött a kedve a szörfözéshez.

 

Kezdjük rögtön az első dologgal: "Mivel szörfözzek?"

Látom, hogy nagyon sokan úgy állnak neki ennek a sportnak, hogy vesznek egy jó drága kezdődeszkát (100-200e Ft), egy drága kezdő vitorlát (80-130e Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és ezután elgondolkoznak rajta, hogy melyik is az eleje annak a nagy kerek micsodának. Az én tanácsom a következő (persze nem kell megfogadni, de azért gondold át!):

Először is kezdő deszkát és rigget venni egyszerűen pénzkidobás. Ha bemész egy kereskedőhöz, ő azzal fogja kezdeni, hogy nagyon megéri, nem sérülékeny, tartja az árát, nagyon sokáig megvan, a gyerekek játszva tanulhatnak rajta szörfözni. . . Ez lehet, hogy így van, sőt igaz is. De ha elég jó vásárt csinálunk és kihozunk egy komplett cuccot 200e Ft-ból (és ezzel nagyon az alját mondtam), akkor ezt hasonlítsuk össze a következővel:

Elmész egy szörfiskolához, ahol a kezdő 10 órás tanfolyam díja kb. 20e Ft, vagy valamivel több.

Ebben a 10 órában megtaítanak szörfözni, úgy, hogy mire elvégzed oda tudsz menni s vissza tudsz jönni és benne van egy olyan felszerelés ami teljesen ideális tanulni. Egy jótanács: mielőtt befizetünk egy tanfolyamra és nem ismerjük az oktatót érdemes megkérni, hogy mutasson egy oktatói igazolványt,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mert én már találkoztam olyan oktatóval, aki többször esett bele a vízbe mint az oktatott, persze csak hogy megmutassa mi az esés pontos technikája! :D Ezzel szemben ha megveszed ennek az árnak durván a tízszereséért a kezdő szörföt, ha nem is garantáltan, de van rá esély, hogy a tizedik vizbeesés után, mikor hátrafele indulsz el a deszkával és fordítva fogod a vitorlát teljesen elmegy tőle a kedved és vagy eladod vagy pedig a nyakadon marad egy olyan sporteszköz, amit utálsz csinálni. Ezért én abszolúte csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy menjen  el egy szörfiskolához, vegyen pár órát és utána míg bele nem jön, ne költsön rá sok pénzt.

Ezután jön a következő lépés:

Megtanulunk SIKLANI!!!

Ez egy akkora fordulat lesz, hogy ezután már nem is lesz kedvünk vízre menni anélkül, hogy ne tudnánk siklani. Ez a felszerelésvásárlásban is nagy fordulópont. Ez az a pont, ahol már érdemes megvenni első szörfünket, ugyanis:

  • a kölcsönzőkben általában (Magyarországon) nem tartanak tartós siklásra alkalmas funboardot (azt a deszkát nevezzük funboardnak, amelyikben nincsen svert, csak szkeg)
  • egy használt deszka ára egyátalán nem magas, hozzá tudunk jutni 50-60e Ft-os áron
  • ehhez már vehetünk egy olyan vitorlát (5-6m2), ami évek múltán is meglesz és sokat tudjuk majd használni
  • ár/érték arányban egy ilyen felszerelés, még az új, 3-400 e Ft-os árat is jobban megéri, mint a kezdő cucc a 200-at!

Amikor már belejövünk a dologba, minden magától fog jönni. Érezzük mikor lesz szükségünk az első Formula deszkára 9-10-es vitorlával, eljön az elsö 7-8 Bft-os szél, amikor már a 100 L-es deszka teljes mértékben alkalmatlan a szörfözésre és veszünk egy 80L-es Wave-boardot, hogy ki tudjuk használni a lehetőséget, ha üvölt a szél:)

Bár ez e blog arról szól, hogy hogyan tanuljuk meg ezt, s azt szörfözés terén, mindenkit felszólítok, hogy elkezdeni ezt a sportot autodidakta (önképző) módon nagyon nehéz! Később már menni fog, de az elején ne sajnáljuk azt a pár 10e Forintot az oktatásra!

Azért egy link itt van, ha valaki bele akar pillantani a kezdetekbe!

 

 

Jó szelet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://windsurftricks.blog.hu/api/trackback/id/tr412065110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása